Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

MultiPark Café om klumpiga proteiner

Proteiner som klumpar ihop sig.
Hör vad som händer när proteiner börjar klumpa ihop sig vid de olika neurodegenerativa sjukdomarna den 27 november 2023. Illustration: Elin Arvidsson.

Våra kroppar är fulla av proteiner. Och det är tur, för utan dem skulle vi inte fungera. Genom att ha olika storlek och form kan proteinerna fylla många olika funktioner.
Men vad händer om proteinerna klumpar ihop sig och får en helt annan form? Detta händer i hjärnan vid några av våra vanligaste neurodegenerativa sjukdomar. Våra forskare berättar mer om hur hopklumpade proteiner kan påverka vår hälsa. Kom till MultiPark Café den 27 november så får du veta mer!

Alzheimers, Parkinsons och Lewykropps-sjukdom yttrar sig på olika sätt. Men några saker har de gemensamt: i patienternas hjärnor finns konstiga klumpar av proteiner samtidigt som nervceller dör. De är alla så kallade neurodegenerativa sjukdomar. Och sjukdomsprocesserna börjar lång tid innan symtomen blir tydliga.

Den 27 november kl 17-19 är det dags för höstens andra caféträff. Då berättar våra forskare om vad som händer när proteiner börjar klumpa ihop sig vid de olika neurodegenerativa sjukdomarna.

Efter föreläsningarna bjuder vi på fika. Då har du möjlighet att ställa frågor till forskarna. Eventet är gratis, men antalet platser är begränsat och föranmälan krävs (följ länken längre ner för att komma till event-sidan.

MultiPark är ett strategisk forskningsområde vid Lunds universitet. Här bedrivs tvärvetenskaplig forskning om neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons, Alzheimers, Huntingtons och ALS, hela vägen från molekyl till patient.

Varmt välkommen till en insiktsfull kväll!

 

Säkra din plats och hitta mer information om hur du hittar till eventet om klumpiga proteiner vid neurodegenerativa sjukdomar här.