Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Här förvandlas akademiska upptäckter till behandlingar – MultiParks innovationsstöd gör skillnad

Tadeusz Wieloch, Carin Sjölund, Roger Olsson, Karsten Ruscher och Kerstin Beirup. Foto.
Teamet bakom innovationen består av Tadeusz Wieloch, Carin Sjölund, Roger Olsson, Karsten Ruscher och Kerstin Beirup. Foto: Ingemar Hultquist.

MultiParks forskare har upptäckt en ny lovande farmakologisk tillvägagångssätt som stimulerar återhämtning efter stroke i gnagare. Professor Tadeusz Wieloch berättar om hur stödet från MultiParks innovationsgrupp hjälpte forskargruppen att föra deras akademiska forskningsrön ett steg närmare något som i framtiden förhoppningsvis ska kunna hjälpa patienter.

En av MultiParks forskargrupper visade nyligen hur lovande substanser skulle kunna återställa förlorade hjärnfunktioner efter stroke. Deras upptäckter öppnar upp för att hjälpa patienter som kommer för sent till vården för att få de behandlingar som finns idag. Substanserna har än så länge bara testats i gnagare men tack vare ett tidigt stöd från MultiParks innovationsgrupp har upptäckten kunnat patenteras, ett kritiskt steg på vägen mot att utveckla en behandling som skulle kan användas i vården.  

Läs mer om dessa upptäckter här.

Professor Tadeusz Wieloch har lett forskningsprojektet. Han ser det som en forskares plikt att åtminstone försöka omvandla de vetenskapliga upptäckterna till en behandling som kan hjälpa patienter, även om vägen dit är lång. Tack vare stödet kunde Tadeusz Wieloch och hans kollegor genomföra viktiga försök i gnagarmodeller för stroke, något som krävdes för att verifiera idén, ansöka om patenträttigheterna och utveckla innovationen vidare. 

Stödet från MultiParks innovationsgrupp var avgörande för att vi skulle kunna ta de tidigaste stegen mot att patentera vår idé.

Porträttfoto av Tadeusz Wieloch

"Inhibiting metabotropic glutamate receptor 5 after stroke restores brain function and connectivity"
BRAIN https://doi.org/10.1093/brain/awad293

Forskningen är finansierad med stöd från Vetenskapsrådet, Alborada Trust, Hans-Gabriel och Alice Wachtmeisters stiftelse, Hjärnfonden, Strategiska Forskningsområdet Multipark