Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Daniella Rylander Ottosson utsedd till Wallenberg Academy Fellow

Profile photo of Daniella Rylander Ottosson
Daniella Rylander Ottosson har utsetts till Wallenberg Academy Fellow. Foto: Johan Persson.

Med metoder för omprogrammering av mänskliga gliaceller till specialiserade nervceller, interneuron, tar Daniella Rylander Ottosson, en av MultiParks forskargruppsledare, sikte på att lägga grunden för framtida behandlingar av sjukdomar som schizofreni och epilepsi.

Av de 27 nya Wallenberg Academy Fellows finns två vid Lunds universitet, varav en är Daniella Rylander Ottosson som driver sin grupp i regenerativ neurofysiologi vid MultiPark. 

Personer som har schizofreni, epilepsi eller sjukdomar inom autismspektrumet, saknar ofta fungerande interneuron. Det är speciella celler som reglerar nervsignaler i hjärnan. De flesta interneuron som finns i vår hjärna hämmar nervsignaler, så att hjärnan inte överstimuleras. Vid många neurologiska sjukdomar tycks dock interneuronen brista i sin funktion, vilket rubbar balansen i hjärnan.  

Wallenberg Academy Fellow (WAF) Daniella Rylander Ottosson utvecklar metoder för att kunna återställa interneuronens funktion. Genom att injicera modifierade virus i hjärnan på möss, har hon lyckats föra in gener i mössens gliaceller och omvandla dem till interneuroner. Hon har även visat att det går att omprogrammera mänskliga gliaceller till interneuroner i cellkulturer.

– Min forskning fokuserar på att återställa hjärnans plasticitet vid neurologiska sjukdomar genom att programmera om stödjeceller till interneuron, och min förhoppning är att detta kan leda till en framtida cellterapi där patientens hjärna blir självläkande. Som med alla ambitiösa projekt kommer det finnas utmaningar, exempelvis i att skapa lämpliga sjukdomsmodeller, kombinera avancerade tekniker och analysera komplexa data.

Nu ska Daniella Rylander Ottosson finslipa omprogrammeringsmetoden och undersöka om det går att forma nya fullfungerande mänskliga interneuron i en modell av mänsklig hjärnvävnad och i möss. Med stödet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ser hon ljust på framtiden.

– I år går Wallenberg Academy Fellows för första gången till neuroforskning i Lund och jag är mycket glad och stolt. Det betyder väldigt mycket för mig, framförallt eftersom det skapar den långsiktiga trygghet som behövs för att kunna driva ett ambitiöst forskningsprojekt framåt, säger Daniella Rylander Ottosson och fortsätter;

– Nu ser jag fram emot att anställa de nyckelpersoner och sätta upp de infrastrukturer som behövs för att effektivt kunna driva forskningsprojektet framåt. Att få vara en del av WAF programmet och interagera med andra forskare och ta del av ledarskapsprogram, kommer också att vara mycket utvecklande för mig personligen och samtidigt bidra till projektets framgång.

 

Profilfoto på Daniella Rylander Ottosson.
Foto: Johan Persson.

Biträdande universitetslektor

Regenerativ neurofysiologi

daniella [dot] ottosson [at] med [dot] lu [dot] se (daniella[dot]ottosson[at]med[dot]lu[dot]se)

Länk till Daniella Rylander Ottossons profil i LU forskarportal. 

Hemsida (engelska):https://www.rylanderottossonlab.com

Twitter: @Ottossonlab