Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rocka sockorna! – Blodprov upptäcker Alzheimers hos personer med Downs syndrom

6 olika par strumpor. Foto.

Den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom. Visste du att runt 80 procent av dem som har Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan 40-50-årsåldern? Nu hoppas MultiParks forskare att det ska bli enklare att upptäcka Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom. Ett blodprov verkar lovande enligt deras studie.

Världsdagen för Downs syndrom uppmärksammas på många håll genom att ”Rocka sockorna”, det vill säga att ta på sig olika strumpor på höger och vänster fot. På så vis manifesteras alla människors lika rättigheter, som att till exempel få korrekt sjukvård.

Alzheimers sjukdom förekommer betydligt oftare och i tidigare ålder hos personer med Downs syndrom. Det är också mer komplicerat att diagnostisera alzheimer hos en person med Downs syndrom, eftersom det redan finns en kognitiv funktionsnedsättning.

Med blodprovet kunde vi med över 90 procents säkerhet upptäcka de sjukdomsframkallande förändringar i hjärnan som visar om en person har alzheimer.

– Med det enkla blodprovet kunde vi med över 90 procents säkerhet upptäcka de sjukdomsframkallande förändringar i hjärnan som visar om en person har alzheimer eller ej, berättar Oskar Hansson som lett studien.

Att Världsdagen för Downs syndrom infaller den 21/3 är ingen slump. Downs Syndrom orsakas av att det finns tre exemplar av kromosom nummer 21 istället för två.

Personer med Downs Syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom i relativt hög utsträckning eftersom den gen som kodar för APP (amyloid prekursorproteinet), det vill säga det protein som bildar amyloid, finns på just kromosom 21. Vid Downs syndrom bildar man mer av APP och har därmed en klart ökad risk att få amyloida aggregat som i sin tur kan leda till Alzheimers sjukdom.

Denna nyhet publicerades ursprungligen av Katrin Ståhl.